Jubileumvoorstelling Maos en Neker valt in de smaak bij het publiek.

De nieuwbakken burgemeester Wim Hillenaar begint het Mestreechs al aardig onder de knie te krijgen. Als hij ergens wil gaan zitten en er is niet genoeg plek, zegt hij gewoon tegen zijn toekomstige buurman of buurvrouw: sjuif diech ’ns ’n bats op! Ook in de Maastrichtse buurgemeente Riemst stond hij wat dat betreft zijn mannetje: ,,Als je Maastrichtse wilt leren en de Maastrichter Geis wilt aanvoelen, dan zit je bij Maos en Neker goed”, verzekerde hij vrijdagavond in theater ’t Panhuys. 

In een korte toespraak na afloop van de premièrevoorstelling van Veerteg meh nog lang neet veerdegde wervelende zjubilei-revue waarmee het Maastrichtse zang- en theatergezelschap Maos en Neker deze dagen zijn veertigjarig bestaan viert, verklaarde Hillenaar – die voor het eerst als burgemeester in het buitenland acte de présence gaf, dat hij inmiddels drukdoende is om over twee maanden tijdens de traditionele Machseuverdrach ten stadhuize goed beslagen ten ijs te komen. Hij heeft er alle vertrouwen in dat hem dat, onder de bezielende leiding van voormalige Veldeke-voorzitter Hortense Brouns, gaat lukken. 

,,Kump good”, garandeerde de Maastrichtse börgemeister de aanwezigen, onder wie de andere eregasten van de avond, onder wie collega-burgemeester Marc Vos van Riemst, voormalig gouverneur Theo Bovens en niet te vergeten Annemarie Penn-te Strake, die als geen ander weet wat er allemaal komt kijken bij het traditionele autoriteite-toeke.  

Van de zjubilei-revue had hij alvast het nodig opgestoken. ,,Leuk, amusant en een tikkeltje ontdeugend”, betitelde Hillenaar de voorstelling, die nog zeven keer te zien is. 

Voorzitter Wim Bogaert van Maos en Neker had het publiek voorafgaand aan Veerteg meh nog lang neet veerdeg, een aaneenschakeling van oude Maos en Neker-successen in een nieuw jasje, te verstaan gegeven dat de inhoud talloze woorden zou bevatten die je in een politieke context beter niet gebruiken kunt. Voor de honderden aanwezigen was dat geen enkel probleem. Ze genoten hoorbaar van de vele bekende en wat minder bekende liedjes, sketches en niet te vergeten (echtelijke) ruzies in sappig – en in sommige gevallen hard en rauw binnenkomend – Maastrichts. Zaaten Dré komt langsfietsen, op de Merret staat een ganse rij te wachten om een tuut friet te kunnen bemachtigen, en ook de nonnevotte doen van zich spreken. Vanzelfsprekend op z’n Maos en Nekers. Bijzonder leuk en herkenbaar is de conversatie van het Maastrichtse stel – hij heet uiteraard Servé – dat na ontelbare keren op vakantie aan de Spaanse oostkust te zijn geweest – het Vrijthof betitelt als de mooiste plek op aarde. ,,Zjus Benidorm!”

Hoewel Veerteg meh nog lang neet veerdeg de afgelopen veertig jaar omdat, krijg je bij sommige sketches de indruk dat ze veel ouder zijn. Andere zijn dan weer verrassend actueel, zoals het meisje dat ten overstaan van haar moeder onomfloerst – en uiteraard met de nodige dubbelzinnigheden omgeven – oreert over de strijkstok van André Rieu en hoe geweldig ze het wel niet zou vinden om – net zoals andere jonge meisjes (Voilà, voilà!) naast de wereldberoemde Stehgeiger op het grote podium te staan. 

Eigenlijk kan Veerteg meh nog lang neet veerdeg – onder regie van de jonge, talentvolle theatermaker Sander van Egmond – worden beschouwd als een soort tussenacte in opmaat naar de grote, uitgestelde jubileumvoorstelling die gepland staat voor 2025. Om een brug te slaan tussen de twee voorstellingen is gekozen voor een amusante theatrale vorm waarin een Maastrichtse waarzegster de toekomst van Maos en Neker probeert te voorspellen. Tevergeefs: want in haar glazen bol en andere waarzeggadgets evoqueert ze louter beelden uit het rijke Maos en Neker-archief. 

Toch kump ook in dit geval alles good! Tegen het einde van het verhaal wordt duidelijk waarop de Maastrichtse zaank- en kemedievereiniging zich de komende twee jaar gaat voorbereiden: een revue over de opkomst en de ondergang van het fameuze Stokstraatkwartier. Voor de ingewijden: pater Castorius staat alvast klaar. 

Door LMull

Een gedachte over “Mooie recensie over productie ” Veerteg meh nog lang neet veerdeg “”
  1. Ziijn bij de laatste voorstelling geweest. Zeer amusante avond gehad. Goed verhaal en uitstekende zang. De waarzegster was voor ons een absoluut hoogtepunt. Kijken al uit naar 2025!!!!

Reacties zijn gesloten.