Koor

Ons koor, onder de muzikale leiding van Miriam Bronckers Duchateau,  heeft al heel wat muzikale uitvoeringen en theaterproducties in het Maastrichtse dialect op de planken gebracht en zich op die manier sterk gemaakt voor het behoud van een typische vorm van Maastrichtse volkscultuur.

Miriam is sinds april 2012 dirigente van Maos & Neker.

Ze zegt zelf: “Ik merkte al snel dat het een groep mensen is die het belangrijk vinden om mensen/ het publiek te entertainen. Ze stralen energie uit en vinden het belangrijk om mensen met een lach op het gezicht naar huis te laten gaan. Daarnaast willen ze ook graag tijdens een repetitie hard werken. Ze leren graag.
De stukken worden van buiten gezongen bij uitvoeringen, zodat er ruimte is om de muziekstukken de uitstraling te geven die ze verdienen. Zelf geniet ik van de repetities, de mensen en het harde werken.
Ik ben er trots op dat ik bij dit koor mag horen en ermee mag werken.
In het dagelijks leven ben ik werkzaam in het onderwijs. Ik woon in Maastricht, ben getrouwd,  moeder van twee volwassen zonen. In mijn vrije tijd maak ik muziek, lees ik of ben ik samen met onze hond Lieske in de natuur te vinden”.

De leden van het koor zijn mensen waarbij de combinatie van zang en theater in hart en nieren zit. De gezongen taal heeft een breed bereik.  Het echte Maastrichtse dialect staat voorop, maar de Engelse taal en ook  Spaanse vertolkingen zijn in het repertoire opgenomen. Daarin nemen musical en hedendaagse muziekstukken een belangrijke en bijzonder plek in.
‘Onze’ Miriam staat breed lachend te genieten als het koor op volle sterkte haar kunnen kan tonen, maar ook als een nieuw koorlid komt kennismaken. Zij weet als geen ander: “hoe meer zielen, hoe meer zangvreugd”.

Vrijdag repetitie avond (klik hier voor Agenda-info)

Iedere vrijdagavond staat gereserveerd als dè repetitieavond. Bestaande muziekwerken worden onderhouden en nieuwe worden toegevoegd. Echter dat niet alleen. Naast koorzang wordt veel aandacht besteed aan Solfège, uitspraak, articulatie, performance. 

Met regelmaat organiseren we Workshops en nodigen dan diverse externe professionals uit die andere aspecten van het gebruik van stem, harmonie, bodypercussie met de koorleden oefenen en hen meenemen in hun praktijk- en podiumervaringen. 

Het koor treedt met regelmaat op in grote en kleinere samenstellingen. Repeteren met Symfonieorkest Avanti is dan een heerlijke uitdaging voor beide verenigingen.

En dan de uitvoeringen.
Denk bijvoorbeeld aan het jaarlijks terugkerende traditionele Hieringbiete konzèr. Dan is het samenspel tussen Symfonieorkest Avanti en Maos&Neker een grote happening, waarbij muziek, koor en publiek de gemoederen raken.